Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

To κουρδιστό πορτοκάλι

To έργο του Anthony Burgess «Το κουρδιστό πορτοκάλι» κυκλοφορεί πλέον και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis, και μάλιστα με ένα έξτρα κεφάλαιο στην ιστορία το οποίο δεν υπήρχε την εποχή που ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη, κάνοντάς το γνωστό σε όλον τον πλανήτη.
Ίσως για όσους δεν κατάφεραν να δουν τη ταινία λόγω της φουτουριστικής της φύσης, των περίεργων χαρακτήρων και των βίαιων σκηνών, το βιβλίο να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν τον δεκαπεντάχρονο λάτρη της κλασικής μουσικής Άλεξ και τη συμμορία του που καταπατούν κάθε μορφή τάξης και νομιμότητας μέσα σε μια Αγγλία πραγματικά εξωπραγματική.
Διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα διαπιστώσει από τις πρώτες σελίδες πως ο Kubrick δεν είναι ο δημιουργός μιας αλλοπρόσαλλης ιστορίας καθώς ακολούθησε πιστά τα χνάρια του συγγραφέα.
Από την αρχή ο Burgess μας μυεί σε ένα νέο λεξιλόγιο, αλλά και στην παράνομη συμπεριφορά του ήρωα και της παρέας του, μια μακριά λίστα από κλοπές, τσακωμούς, εξευτελισμό των αδύναμων, πράξεις που για τους νεαρούς αποτελούν έναν τρόπο διασκέδασης. Όλα θα αλλάξουν το βράδυ όπου θα εισβάλλουν στο σπίτι ενός συγγραφέα, θα βασανίσουν και τέλος θα σκοτώσουν τη σύζυγό του.
Η σύλληψή και η καταδίκη τους έρχεται να αλλάξει για πάντα τη ζωή του Αλεξ, καθώς θα επιλεγεί ως πειραματόζωο για ένα ιατρικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο τη χειραγώγηση της βίαιης φύσης του ανθρώπου.
Ο ήρωας θα μετατραπεί σε έναν «κουρδιστό» άνθρωπο υπόδειγμα, κοινωνικά αποδεκτό, νομοταγή αλλά τον μετατρέπει και σε θύμα βίας, στην οποία δεν προβάλει καμία αντίσταση.
Η προσωπικότητα και η άγρια φύση του εγκλωβισμένα σε ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της «κοινωνικής ουτοπίας» είναι άραγε ικανά να τον κρατήσουν στα επιθυμητά όρια; Και, μήπως όλη αυτή η διαδικασία αναμόρφωσης τελικά αποτελεί μια μορφή βίας χειρότερη από αυτήν που κάποτε ο ίδιος ασκούσε;
Ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα δίλημμα που αιώνες τώρα ταλαιπωρεί τον άνθρωπο.