Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Οι Απόγονοι (2012)

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Παίζουν: Τζορτζ Κλούνεϊ, Τζούντι Γκριρ, Μάθιου Λίλαρντ, Σέλεν Γούντλεϊ, Μπο Μπρίτζες
Είτε κερδίσει, είτε όχι κάποιο Όσκαρ, οι Απόγονοι είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα στη μεγάλη οθόνη.
Χιουμοριστική, συγκινητική, ευαίσθητη, κυνική, ανθρώπινη, σημαντική λόγω της απλότητας της. Έχοντας στο επίκεντρο την απόμακρη σχέση ενός πατέρα με τις κόρες του, ο Αλεξάντερ Πέιν δεν εξαντλεί την ιστορία του στο περίφημο χάσμα των γενεών.
Μιλά για τις σχέσεις, το γάμο, τη συμβίωση, την απιστία, την οικογένεια, κάνει το κοινωνικό του σχόλιο για την αξία της παράδοσης. Τοποθετεί τους ήρωες του στο ειδυλλιακό μέρος της Χαβάης, κι’ όμως υπάρχουν βάσανα ακόμη και στον παράδεισο.
Το φυσικό τοπίο, μοιάζει για θεατές και χαρακτήρες, μια ανάσα οξυγόνου, μια διέξοδος, ένα διάλειμμα από τα προβλήματα και την βαριά ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων.
Οι ήρωες της ταινίας είναι γεμάτοι συναισθήματα. Κοντά στο γέλιο ο θυμός, μαζί με το δάκρυ η λύτρωση. Ο Πέιν δεν «παρεμβαίνει», απλά τους καταγράφει με την κάμερα του και τους αφήνει να βρουν τον δρόμο τους.
Η ιστορία κυλάει αβίαστα, χωρίς μελοδραματισμούς και με ένα «τσαμπουκά» που σε καθηλώνει στην καρέκλα σου στα 115 λεπτά της διάρκεια της. Άλλωστε, ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης επέλεξε τους ιδανικούς ηθοποιούς για να εκφράσουν την εσωτερικότητα όλων αυτών των συναισθημάτων.
Ξεχωρίζει ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος, επιτυχημένα, έχει αποδείξει πολλές φορές με τους ρόλους του πως δεν μένει αποκλειστικά στο όμορφο «περιτύλιγμά» του.
Τώρα, βέβαια, πειράζει που τις γυναίκες δεν θα μας ενοχλούσε καθόλου ακόμη και αν έμενε μόνο σ’ αυτό;
Περί ορέξεως…