Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

BONE

Ένα από τα καλύτερα κόμικ της τελευταίας δεκαετίας, το «Bone» του Jeff Smith, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Jemma Press».
Το έργο, που αποτελείται από εννέα τόμους, επικεντρώνεται στην οικογένεια Μπόουν, και συγκεκριμένα σε τρία ξαδέλφια, τον καλόκαρδο Φόουν Μπόουν, τον απατεώνα Φόουνι Μπόουν και τον αφελή Σμάιλι Μπόουν.
Οι τρεις Μπόουν, εκδιωγμένοι από την πόλη τους, την Μπόουνβιλ, λόγω μιας...βρομοδουλειάς του Φόουνι, θα βρεθούν χαμένοι στην έρημο και από εκεί στο Μπάρελ Χέιβεν, στο σπίτι της γοητευτικής Θορν και της αινιγματικής γιαγιάς Μπεν.

Η επιστροφή τους στην Μπόουνβιλ θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού αντιμετωπίσουν τους αγριοπόντικες και μια μεγάλη απειλή, Αυτόν με την Κουκούλα (όχι οι δικοί μας γνωστοί άγνωστοι).
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο μυστήριος δράκος, που εμφανίζεται πάντα την κατάλληλη στιγμή για να βοηθήσει τα τρία ξαδέλφια και τους κατοίκους του Μπάρελ Χέιβεν στη μάχη τους ενάντια στο κακό.
Ο δημιουργός Jeff Smith, ξεκίνησε να σχεδιάζει τους χαρακτήρες του το 1970, όταν ήταν περίπου 10 ετών. Το 1991 ίδρυσε την εταιρία Cartoon Books για να εκδώσει τη σειρά κόμικ «Βοne».
Από το 1991 μέχρι το 2004 κυκλοφόρησαν 55 τεύχη και οι μικροί λευκοί ήρωες κέρδισαν από την πρώτη στιγμή μια θέση στα κλασικά κόμικ, ενώ έγιναν πολύτιμο απόκτημα για τους συλλέκτες του είδους, καθώς το έργο κυκλοφόρησε σε διάφορες εκδοχές, αλλά και με πολλές αλλαγές στα κείμενα και προσθήκες στην ιστορία.
Το κόμικ ήταν ασπρόμαυρο μέχρι το 2004 που η Graphix imprint της Scholastic επανέκδοσε τη σειρά με τον Steve Hamaker να βάζει χρώμα στα σκίτσα του Jeff Smith.
Ένα έργο που χάρισε στο δημιουργό του περισσότερα από 40 βραβεία παγκοσμίως -συμπεριλαμβανομένων 10 βραβείων Eisner και 11 βραβείων Harvey-, ενώ έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα σε δεκαπέντε γλώσσες.
Το «Βone», ένας συνδυασμός ανάλαφρης κωμωδίας και επικής φαντασίας, χαρακτηρίστηκε από το Time Magazine ως «συγκλονιστικό όσο και “Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών” αλλά πολύ πιο διασκεδαστικό» και η έκδοση όλου του έργου σε έναν τόμο εντάχθηκε στη λίστα των «Top-10 Graphic Novels of All Time».
Πιστεύω πως όλοι, μικροί και μεγάλοι, θα το αγαπήσετε όσο και εγώ!